DIANALUND

Sorø Kommune på boligjagt

Sorø Kommune gør sig klar til at modtage flere end de 69 ukrainere, som udgør kommunens kvote i den nationale fordeling af ukrainere med opholdstilladelse. De 69 personer er baseret på, at i alt 10.000 ukrainere får opholdstilladelse i Danmark. Stiger det tal til 20.000, vil Sorø Kommunes kvote udgøre 138 personer. Ukrainere med opholdstilladelse skal tilbydes bolig, skolegang, job mv. 

Kommunen har gennem de seneste uger været i dialog med flere ejere af større bygninger, som vil kunne omdannes til boliger. Kommunen vil gerne i kontakt med andre, som ejer større bygninger, der mere relativt enkle indgreb vil kunne omdannes til boliger til flere familier. 

Privat indkvartering fravalgt

Sorø Kommune har gennem de seneste uger opfordret borgere til at melde sig, hvis de ønsker at tilbyde privat indkvartering af flygtninge. Indkvartering i private hjem er dog ikke den løsning, der står først for, fortæller konst. velfærdsdirektør Henrik Madsen. 

”I første omgang arbejder vi på at kunne tilbyde indkvartering af mere permanent karakter, gerne samlet på et mindre antal lokationer. Det er utrolig generøst, at så mange mennesker tilbyder husly i gæsteværelset, men for alle parters skyld vil vi helst placere flygtningene i noget mere permanent fra starten. Vi er meget taknemmelige for, at så mange borgere har budt ind, og vi kan ikke udelukke, at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt. Men det er ikke den løsning, vi forfølger i første omgang.”

Privat udlejning ja tak

Ejendomsejere som er interesseret i at udleje hele boliger, det kan være i et anneks, et separat hus, en lejlighed eller lignende, vil kommunen dog gerne høre fra.

”Vi får behov for alle de boliger, vi kan skaffe. Så hvis man har en lejlighed eller et hus, som står tomt, hører vi meget gerne fra folk. Her vil der være tale om, at man udlejer sit hus direkte til flygtningene på helt almindelige vilkår, og her kan kommunen være med til at formidle kontakten mellem lejer og udlejer,” siger Henrik Madsen. 

Modtagecenter eller midlertidigt asylcenter

Mange vil tidligere have læst, at Sorø Kommune forbereder modtagelse af 200-300 asylsøgende ukrainere i Sorø Hallen. Dette er en del af det beredskab, kommunen er blevet bedt om at stille til rådighed sammen med de øvrige kommuner i Sydsjælland og Lolland-Falsters politikreds. 

Henrik Madsen forklarer forskellen: ”Et modtagecenter er for ukrainere, som søger asyl – ikke for dem, som søger opholdstilladelse. Med Folketingets særlov fra 16. marts er det blevet væsentligt lettere for de ukrainske flygtninge at springe asylfasen over og gå direkte til opholdstilladelsen. Derfor forventer vi ikke umiddelbart, at modtagecentret bliver aktuelt lige foreløbig.” 

En lille krølle på den vurdering er dog, at Udlændingestyrelsen tidligere på ugen har henvendt sig til Sorø og en række andre kommuner og bedt om, at kommunerne gør klar til at træde til og oprette midlertidige asylcentre, hvis styrelsens egne faciliteter ikke kan følge med behovet. 

”Det betyder altså, at Sorø Kommune i øjeblikket arbejder i tre spor på én gang. Dels er der modtagecentret, som vi kan etablere i Sorø-Hallen med 24 timers varsel. Dels er der den nye forespørgsel på et midlertidigt asylcenter, som vil kræve noget andet end modtagecentret, fordi flygtningene vil kunne være på stedet i ca. en uge. Og endelig er der jagten på permanente eller semipermanente boliger til ukrainere med opholdstilladelse,” siger Henrik Madsen.

Fakta

Udlændingestyrelsen står for at fordele flygtninge med opholdstilladelse mellem landets kommuner. Hvis 10.000 ukrainere får opholdstilladelse i Danmark, vil Sorø Kommune modtage 69 personer. Stiger det tal til 20.000, vil Sorø Kommunes kvote udgøre 138 personer.

Kontakt

Henrik Madsen, konst. velfærdsdirektør, 29 68 31 93

Artikelbillede: Background vector created by starline – www.freepik.com + City vector created by macrovector – www.freepik.com

del dette

Nyheder

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRåd
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed