DIANALUND
Klinisk specialesygeplejerske og forskningssygeplejerske Mette Larsen fra Epilepsihospitalets Neuropædiatriske Afdeling har lige fået publiceret artikel i det videnskabelige tidsskrift ’Journal of pediatric nursing’ med den danske titel: ’Legepladsen betydning for oplevelsen af indlæggelsen og for hverdagslivet efter udskrivelsen’.

Leg gør stor forskel for de mindste på Filadelfia

Ny forskning viser, at leg på hospitalet gør en stor forskel for de små patienter og forældrene. Legepladsen er en kæmpe gave, hvor børn glemmer tid og sted, viser ny forskning fra Epilepsihospitalet. Legepladsen er børnenes territorium, hvor de oplevede tryghed, normalitet og kontrol. 

Klinisk specialesygeplejerske og forskningssygeplejerske Mette Larsen fra Epilepsihospitalets Neuropædiatriske Afdeling har lige fået publiceret artikel i det videnskabelige tidsskrift ’Journal of pediatric nursing’ med den danske titel: ’Legepladsen betydning for oplevelsen af indlæggelsen og for hverdagslivet efter udskrivelsen’. 

Mette Larsen

Leg gør det nemmere at være indlagt

Epilepsihospitalet Filadelfias 2400 m2 store og unikke legeplads er specialdesignet til børn og unge med epilepsi og udgangspunkt for forskningen. Den viser, at leg og fysisk aktivitet på legepladsen under indlæggelsen fremmer mestringen og oplevelsen af indlæggelsen for den indlagte familie. 

– Leg er børns måde at være i verden på, også selvom man er syg, og derfor er jeg så glad for, at vores nye unikke legeplads gør en verden til forskel for oplevelsen og mestringen af indlæggelsen, siger forfatter til den videnskabelige artikel og forskningssygeplejerske Mette Larsen. 

Ifølge forældrene er ”Legepladsen en kæmpe gave, og børnene glemmer tid og sted derude” Legepladsen gav børn mulighed for at glemme sygdom, smerter og bekymringer for en stund, og skabte et rum for normalitet og genkendelighed under en ukendt situation, som en indlæggelse ofte er for børn. 

– Forældrene fortalte, at der opstod et meningsfuldt og tæt samvær mellem dem og barnet. På legepladsen kunne de tale om, hvorfor nogle af redskaberne kunne bruges af børn i kørestol, og om barnet selv i fremtiden skulle have en kørestol. Der opstod samtaler, som børnene ikke ville have ved køkkenbordet derhjemme, men kom frem via leg. Det overraskede mig, at der opstod samtaler om livet med epilepsi også med sundhedspersonalet. Det bekræftede mig i, at når vi skal tale med børn, så skal det være i børnehøjde, og børns måde at udtrykke sig på er gennem leg, forklarer Mette Larsen. 

Legepladsen hjælper på humøret og giver overskud

Det var også et overraskende fund i undersøgelsen, at forældrene oplevede at børnene fik succesoplevelser på legepladsen og dermed bedre selvværd, som netop gjorde, at børnene var mere åbne over for at fortælle andre i omverden om indlæggelsen og epilepsi efter udskrivelsen. Forældre til de kronisk syge børn beskytter ofte børnene og tror ikke, de magter strabadser på legepladser. Men på hospitalets legeplads opdagede de, at børnene kunne kravle højt op på stativer, løbe og gynge. 

Samtidig oplevede forældrene et kæmpe frirum ved at bruge legepladsen og være ude i naturen, da det at være medindlagt med ens barn er mentalt hårdt. At tilbringe tid på legepladsen forbedrede forældrenes humør og gav overskud. 

Legepladsen gav forældrene en opmærksomhed omkring vigtigheden af fysisk aktivitet i hverdagen, selvom barnet har epilepsi.

– Studiet sætter fokus på, at vi sundhedspersonale skal blive ved med at fokusere på at skabe et hospitalsvæsen som er i børnehøjde og inddrage leg i vores behandling og pleje, så børn kan være børn, selv når de er syge, fortæller Mette Larsen. 

Den videnskabelige baggrund

Den videnskabelige artikel der beskriver studierne tog udgangspunkt i 10 kvalitative interviewundersøgelser af forældre til børn med epilepsi og er et punktum på Mette Larsens speciale fra kandidatuddannelsen fra Syddansk Universitet. 

Læs artiklen 

The importance of an outdoor playground for children with epilepsy and their family during and after hospitalization: A qualitative study of parents’ experiences – ScienceDirect 

Fakta om legepladsen 

Legepladsen er på 2400 m2 og har specialdesignede redskaber produceret fra KOMPAN. 

Legepladsen blev opført i 2018 og er finansieret med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond, TrygFonden og Filadelfias egen fond. 

Fakta om epilepsi 

55.000 mennesker har epilepsi i Danmark. Epilepsi er en sygdom i hjernen og dækker over 200 forskellige varianter. 

del dette

Nyheder

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRåd
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed