Gipsmodel af Holberg er kommet hjem til Tersløsegaard
Udgivet den 08. december 2016
Den originale gipsmodel til statuen på Kgs. Nytorv er nu anbragt på Tersløsegaard
Ludvig Holberg kom i dag til sit hjem på Tersløsegaard få dage efter sin 332 års fødselsdag (Ludvig Holberg, f. 3. december 1684). Det er billedhuggeren Theobald Steins originale legemsstore model fra 1870 til statuen af Holberg foran Det kgl. Teater i København, der nu udstilles på Ludvig Holberg Museet. Den godt 200 kg. tunge statue i gips er forinden blevet smukt restaureret af stukkatørerne Brødrene Funder værksted. Værkstedet på Christianshavn er kendt for at løse krævende opgaver for bl.a. Thorvaldsens Museum og Ny Carlsberg Glyptoteket.
Theobald Steins Gipsmodel
Steins gipsmodel, hvor Holberg sidder tilbagelænet med sin stok i venstre hånd og en bog i højre, blev støbt til den tre gange forstørrede bronzestatue, der i 1875 opstilledes foran teatret på Kgs. Nytorv. Modellen blev herefter erhvervet af Soransk Samfund (foreningen af gamle elever fra Sorø Akademi). Soransk Samfund købte også nogle år senere Tersløsegaard for at bevare Holbergs hjem og åbne det som museum. Gipsstatuen forærede gammelsoranerne til Sorø Akademi som en gave til udsmykning af Akademiets festsal. Senere blev den flyttet først til Akademiets lovsangssal og siden til spisesalen. Her har Holberg gennem årene kunnet iagttage alumnerne indtage deres måltider. Selskabet med eleverne sled dog på gipsstatuen, der efterhånden fik flere skader. På et tidspunkt sidst i forrige århundrede mente skolens ledelse, at det kunne være nok og flyttede statuen bort til et udhus. Herfra har Sorø Akademi nu reddet statuen ud af glemslen og deponeret den på Ludvig Holberg Museet. Her vil den for fremtiden blive et nyt trækplaster for museumsbesøg.
Tersløsegaard åbner for sæsonen mandag den 5. juni 2017 og er derefter åben hver lørdag og søndag kl. 12-16 til og med den 10. september. Besøg på andre tidspunkter kan aftales med foreviseren ved henvendelse til eller tlf. 7446 6770.
Du kan se mere om Tersløsegaard her: http://www.tersloesegaard.dk/