DIANALUND
Forsinket sæsonstart for Ruds Vedby Friluftsbad

Forsinket sæsonstart for Ruds Vedby Friluftsbad

Ruds Vedby Friluftsbad er endnu ikke klar til at åbne og bliver desværre ikke klar til skolernes sommerferie begynder på lørdag.

Friluftsbadets biologiske rensningssystem har fungeret upåklageligt siden badet åbnede i 2015, men da Sorø Kommunes teknikere i år havde gjort bassinet klar til åbning i starten af juni, kunne de via den sidste vandprøve inden åbningen konstatere et for højt niveau af en enkelt bakterie. Et større detektivarbejde gik i gang for at finde årsagen og løse problemet.

Jesper Fussing Hjortgaard, Lars Albertsen og Michael Jørgensen, som står for den tekniske drift af badet, kunne se, at en del af planterne i det plantebed, som er en del af den biologiske rensning, var gået i forrådnelse. Plantebedet blev derfor tømt for vand og planter og fyldt med rent vand. 

Det tager en uge at få svar – hver gang

Nu venter de tre teknikere på svar fra laboratoriet, som behandler de vandprøver, der skal vise, om vandkvaliteten er på plads. Det tager en uge at få svar på prøverne, hvilket gør detektivarbejdet til en langsommelig affære.

”Det er møghamrende ærgerligt, at vi ikke kan åbne endnu. Vi ved, at både skolebørnene og svømmeklubben glæder sig til at komme i gang med svømmesæsonen, og det er næsten ikke til at holde ud at holde badet lukket, når solen skinner. Men vandkvaliteten skal selvfølgelig være helt på plads. Så vi er nødt til at prøve os frem skridt for skridt og vente på prøvesvar. Det skal nok lykkes at få badet klar – vi kan bare ikke love hvornår,” siger Jesper Fussing Hjortgaard.

Sorø Kommunes teknikerne er i løbende dialog med firmaet Junckerhaven, som har etableret det biologiske rensningssystem, og med det tyske firma Polyplan, som står for at opsamle og behandle alle det tekniske data fra badet.

”Når den biologiske rensning fungerer som den skal, skal vi helst røre så lidt ved systemet som muligt. Systemet styrer selv vandgennemstrømningen i filtrene, så vandet bliver renset hele tiden. Selv i hedebølgesommeren 2018 fungerede rensningen, som den skulle. Men i år driller det desværre,” siger Jesper Fussing Hjortgaard.

Fakta

  • Ruds Vedby Friluftsbad er et klorfrit svømmebad med biologisk rensning. Vandet holdes rent og friskt gennem et sindrigt system af biologiske og fysiske filtre, som sorterer urenheder og bakterier fra.
  • Vandkvaliteten badet følges altid tæt. Hele badesæsonen tages vandprøver en gang om ugen, som analyseres på et laboratorium.
  • Da Ruds Vedby Friluftsbad åbnede med biologisk rensning i 2015 var badet det første offentlige af sin art i Danmark. I Tyskland er der større tradition for badesøer med biologisk rensning.
  • Badet rummer ca. 830 kubikmeter vand. Alt vandet passerer gennem det biologiske filtersystem én gang i døgnet.

del dette

Nyheder

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRåd
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed