DIANALUND

100 årsdag for Filadelfias grundlægger

Den 19. november var det 100 år siden at Epilepsihospitalet Filadelfias grundlægger døde. Det blev markeret med en krans på Dr. Sells grav – Filadelfias kirkegård. 

Det var den fremsynede læge Dr. Sell, som på 260.000 m2 stor bar mark grundlagde Epilepsi- og Psykiatrihospitalet i Dianalund på Vestsjælland. 

– Vi markerer 100-års dagen for Dr. Sells død. En fremsynet iværksætter der var optaget af at kunne hjælpe mennesker med epilepsi eller psykiatriske lidelser. Med inspiration fra et Epilepsicenter i Bethel i Tyskland indsam-lede han penge til at rejse bygninger og ansætte plejepersonale, søstre og diakoner til det som i dag 100 år senere er blevet til det landsdækkende Epilepsihospital, Center for Neurorehabilitering, Børneskolen, Sociale specialiserede døgntilbud og Specialrådgivning. 

Der blev lagt krans ved gravstedet

– Målgruppen er mennesker med epilepsi og erhvervet hjerneskade. En lægefaglig, sygeplejefaglig og en diakonal tilgang har i alle årene været afgørende for den dedikerede og værdimæssige attitude, som kendetegner Filadelfias 800 ledere og medarbejdere. Den samlede organisation er bæredygtig og oversat til nutidssprog har vi alle ”Fokus på hjernen – med hjertet”, siger administrerende direktør Jens-Otto Skovgaard Jeppesen. 

Da Adolph Sell gik bort havde hospitalet fortsat patienter med psykiatriske diagnoser. Med udflytningen af de statslige psykiatrihospitaler til amtskommunerne midt i 1980’erne blev Filadelfias Psykiatrihospital overdraget til Vestsjællands Amtskommune. 

Filadelfia er i dag kendt for udredning, behandling, rehabilitering og forskning på højt specialiseret niveau – nationalt og internationalt. 

– Vi har ganske langt fulgt i Dr. Sells fodspor og er i dag i front med nye udrednings- og behandlingstiltag – herunder med virtuelle konsultationer, app-løsninger og andre mobilteknologiske innovationsprojekter. Næste år fejrer vi Filadelfias 125-års jubilæum. Det er helt unikt – og vi fastholder som selvejende non-profit sundheds- og socialorganisation stadigt ambitionerne med et fokus på patienter og borgere med behov for specialiseret behov i hele landet, fortæller administrerende direktør Jens- Otto Skovgaard Jeppesen. 

del dette

Nyheder

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRåd
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed