DIANALUND

Foredrag: Da Ane Frederiksdatter fra Verup blev ramt af Amerikafeber

14. november 2023 kl. 19:00 - 22:00

Dianalund Borgerhus

Sømosevej 44
4293 Dianalund

Find vej

Arrangør

Dianalund Lokalarkiv

Kategori

Foredrag

Ane Frederiksdatter, der blev født i Vedde i 1829, er hovedpersonen i Lisbeth Pedersens foredrag om den massemigration fra Tissøegnen, som det nygifte par Ane og August trak i gang i 1856. Det er en fortælling om tidlig dansk massemigration fra Tissøegen til USA.

Amerikafeber

Det er så vidt vides først gang i dansk forskning om udvandring, at den smitsomme Amerikafeber er sporet til smittekilden i den detaljeringsgrad.  Med familiesammenføringer og nabohjælp inden for det lille ejerlav, Halleby Ore, kan de forklare, hvorfor nogle folk i midten af 1800-tallet så sig i stand til at forlade deres fattige forhold og stemme med træskoene for en fremtid i USA, mens naboer, der levede under samme forhold måtte forblive på hjemstavnen.

Fra Halleby Ore til Michigan

Lisbeth Pedersen, tidligere leder af Kalundborg Museum, kom på sporet af denne exodus fra Halleby Ore og nærmeste omegn i 1999 via en lille pamflet i museets bibliotek. Hun har lige siden arbejdet med emnet on and off. Sidste år lykkedes hun og pensioneret tandlæge, og nu slægtsforsker, Anders Egemar med at bore så dybt i kilderne, at de kan knytte forbindelser fra matrikler i Halleby Ore til grundstykker i Little Denmark Settlement i Michigan, USA.

Foredraget er gratis. Der serveres kaffe og småkage.

del dette

velkommen til
DUR
Dianalund UdviklingsRåd
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed